Verziófrissítés – 2019. május

Tisztelt Ügyfeleink!

A 2019. májusi verziófrissítéssel a Billzone.eu rendszerben az alábbi változások kerültek bevezetésre:

  • Dizájnváltozás: számlaletöltő oldal, díjbekérő
  • NAV standard mennyiségi egység bevezetése
  • Új számlazáradék: „PTGSZLAH – pénzátvételi hely adatok” – adóhatósági címadat bontás
  • Szlovák székhelyű céghez Magyar – Szlovák elektronikus és papír alapú új kétnyelvű számlasablon
  • Ügylet funkció
  • Előleg jelölése a számlán – „Előleg” új tételzáradék 

Dizájnváltozás: számlaletöltő oldal

A vevő által a partner részére kiküldött számlaértesítő levél egy linket tartalmaz, amely a számla letöltő oldalra navigál, ahonnan a számla letölthető.

Kép 1

A számla letöltő oldalon az adott számlához tartozó fizetési információk is megtalálhatók.

A számla letöltő oldalon lehetőség van a céghez tartozóan egyedi üzenet megjelenítésére az „Egyedi üzenet partner részére” blokkban, továbbá a cég egyedi logójának feltüntetésére. A számla letöltő oldal egyedi megjelenési elemeinek bekapcsolása és szerkesztése a Beállítások / Céges fiók beállítások oldalon történik.

Kép 2

Az egyedi üzenet az Egyedi üzenet partner részére blokkban kiemelten jelenik meg a számla letöltő oldalon. Továbbá a feltöltött logó a Szállító adatainál kerül megjelenítésre (ld. fenti kép)

 Dizájnváltozás: díjbekérő

A rendszerben megtekinthetők a kezdeményezett megrendelések és a már teljesített vásárlások listája a Befizetésre vár csempe / Elszámolások listája oldalon. Az oldalon táblázatba rendezve különféle adatok található, melyek között szerepel a „Díjbekérő letöltése.

díjbekérő

NAV standard mennyiségi egység bevezetése

A Billzone.eu rendszerben lehetőség van arra, hogy a felhasználó egy értékkészlet alapján pontosan megadhassa, hogy milyen NAV standard mennyiségi egységet használ a tételsoron.

Kép 4

Amennyiben a legördülő listából kiválasztásra kerül az érték, és a szóban forgó mennyiségi egységgel 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számla készül, akkor a NAV xml-be a NAV mennyiségi egység azonosító kerül be. Egyébként OWN típusként kerül beküldésre.

 Új számlazáradék: „PTGSZLAH – pénzátvételi hely adatok” – adóhatósági címadat bontás

A számla létrehozás oldalon a “jegyzettömb” ikonra kattintva, a Számla megjegyzés szerkesztése oldalon lehetőség van számlánként eltérő pénzátvételi hely megadására.

Kép 5

A pénzátvételi hely adatok adóhatósági címbontás szerint vihetők fel.

Kép 6

Amennyiben a „PTGSZLAH – pénzátvételi hely adatok” számlazáradék ki van töltve, akkor rákerül a PTGSZLAH nyomtatvány 01- es lapjára, különben a számlán szereplő telephely lesz feltüntetve.

Megjegyzés: Dátumonként és címenként külön oldal generálódik.

Szlovák székhelyű céghez Magyar – Szlovák elektronikus és papír alapú új kétnyelvű számlasablon

Elkészült és már el is érhető a magyar-szlovák kétnyelvű számlasablon, mind elektronikus, mind pedig papír alapú formában.

Jelenleg a rendszerben az alábbi sablonok érhetők el:

magyar számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: magyar; többnyelvű: angol-magyar; német-magyar; olasz-magyar; szlovák-magyar; román-magyar; cseh-magyar; lengyel-magyar.

osztrák számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: német

német számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: német

szlovák számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: szlovák, többnyelvű: angol-szlovák

cseh számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: cseh

lengyel számlázó esetében: papír és elektronikus, egynyelvű: lengyel

Ügylet funkció

Az ügylet egy gazdasági esemény, melyhez számlákat köthet a felhasználó. Előleg és végszámla esetén az ügylet megadása javasolt.

Új ügyletet a Számlák / Ügyletek menüpont alatt az “Ügylet hozzáadása” linkre kattintva tud felvenni a következő mezők kitöltésével (a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező):

  • Megnevezés – az ügylet neve
  • Azonosító* – létrehozott ügylet azonosítója a rendszer számára és az interfészen (API) keresztül történő automatikus számlázáshoz használt szöveges ügylet azonosító
  • Megjegyzés

Kép 7

A “Mentés” gomb megnyomásával a bevitt adatokat rögzíti a rendszer, majd a “Számlák / Ügyletek” oldalra irányít, ahol további ügyleteket tölthetünk fel, törölhetünk vagy a meglévőre vonatkozó beállításokat módosíthatjuk.

Kép 8

A számla létrehozás oldalon megadható, hogy mely ügylethez tartozik a számla. Megjegyzés: Előleg számla esetén a számla létrehozás oldalon az ügylet megadása javasolt. A mezőkitöltés kezdésekor (billentyű lenyomásra) megjelennek a korábban rögzítésre került ügyletek. A listából kiválasztható a megfelelő ügylet, ugyanakkor tetszés szerinti új értékkel is kitölthető a mező. Utóbbi esetben a számla kiállítás végeztével az új ügylet rögzítésre kerül a “Számlák / Ügyletek” listájába.

Kép 9

Kép 10

Jó tudni: Amennyiben belföldi adóalanyok közötti ügyletekről állít ki olyan számlát, amely önmagában nem éri el a 100 ezer forint áthárított áfát, de ügylethez van kapcsolva, akkor az egész ügyletre vonatkozóan lekérdezésre kerül az áfa és ha eleget tesz a feltételnek, azaz az ÁFA összértéke legalább 100 ezer forint, akkor a számláról adatszolgáltatás történik az adóhatóság részére (NAV Online számla).

 Előleg jelölése a számlán – „Előleg” új tételzáradék

A hatályos jogszabályok szerint az előleg számla fejlécében nem kell feltüntetni az “előleg” kifejezést, ezért a Billzone.eu rendszerben az előleg számla készítésére nincsen külön funkció.

Az előleg számla kiállítása ugyanúgy történik a rendszerben, mint egy hagyományos számláé, mely esetben a tételsoron (és a számlamegjegyzés mezőben) jelezni kell az előleg tényét.

Új funkcióként jelenik meg, hogy a számla létrehozás oldalon, a tételsoron a “jegyzettömb” ikonra kattintva, a Tétel megjegyzés szerkesztése oldalon lehetőség van jelezni az előleg tényét a jelölőnégyzet bekapcsolásával.

Kép 11

Amennyiben bepipálja az „Előleg” tételzáradékot, úgy a számlán feltüntetésre kerül az „Előleg” szövegezés.

Kép 12Megjegyzés: Előleg számla esetén a számla létrehozás oldalon az ügylet megadása javasolt.