Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

NAV Online Számla regisztrációs folyamatról röviden

Összefoglaló a 2018. 07.01. után kötelező NAV Online Számla adatszolgáltatás regisztrációs folyamatáról:

  1. Az adatszolgáltatásra kötelezett adózó nevében eljárásra jogosult regisztrálhat, azaz az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja.
  1. A regisztráló természetes személy a „Regisztráció” gombra kattintás után kiválasztja az „Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció”-t. A regisztráció – a tesztidőszakban – az adatkezeléshez történő hozzájárulást követően folytatható.
  1. Az adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció gombra kattintással az oldal átirányítja a természetes személyt az Ügyfélkapu bejelentkezési oldalára. Erre azért van szükség, hogy megállapítható legyen az eljáró természetes személy kiléte. Ügyfélkapus hozzáférés hiányában a regisztráció nem végezhető el.
  1. Az ügyfélkapun történő sikeres azonosítást követően ismételten az Online Számla felületére jut a természetes személy, ahol meg kell adnia a természetes személyazonosítóit.
  1. Ezt követően történik az adatszolgáltatásra kötelezett adózóra vonatkozó adatok megadása, hogy az adózó gazdálkodó szervezet vagy egyéni vállalkozó.
  1. Következő lépésben az adózó képviseletére vonatkozó jogosultság megléte esetén az adózó és az adózót regisztráló személy, mint felhasználó regisztrációja történik meg. Az adózót regisztráló természetes személy az ún. „elsődleges felhasználó”.
  1. Annak érdekében, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett a számlázó programjával kiállított számlái adataival kapcsolatban a szabályoknak megfelelő módon, emberi beavatkozás nélkül tudja kötelezettségét teljesíteni, szükség van egy ún. „technikai felhasználó” regisztrálására is. A technikai felhasználó regisztrálását követően állnak rendelkezésre azok az adatok, melyek az adózó számlázó programja és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükségesek (felhasználónév, jelszó, xml aláírókulcs, cserekulcs).

Forrás: NAV Online Számla