Számlázóprogram jogszabály-megfelelőségi nyilatkozata az adóhatóság részére

Billzone megfelelőségi nyilatkozatAmikor új számlázóprogramot vásárolunk vagy egy másikra váltunk, akkor legtöbb esetben a könyvelőnk a számlázó program megfelelőségi nyilatkozatát kéri rajtunk számon. Mi az a megfelelőségi nyilatkozat és mit tartalmaz?

Legtöbb esetben a számlázó program készítőjétől a felhasználók az adóhatóság által kiadott nyilatkozatot kérik számon, amely szerint az általuk fejlesztett számlázó program megfelel a NAV (APEH) előírásoknak.

Sajnos, ezek téves információk, amelyek sokszor akár az egyes cégek könyvelőitől is származhatnak.

Ezért most segítségnyújtásként törvényi hivatkozásokkal szeretnénk tisztázni  és pontosítani az egyes félreértéseket:

1. A számlázó programokra vonatkozó követelményeket a 24/1995 (XI.22) PM rendelet I/G. §. pontja (Az elektronikus úton kibocsátott, illetőleg az ilyen alapon rendelkezésre álló számla adóigazgatási azonosításra való alkalmasságának szabályai) jogszabály szabályozza.

2. A számlázó program készítője köteles kiállítani a számla kibocsátójának címzett  nyilatkozatát, amely szerint a program megfelel az adójogszabályokban előírt kötelezettségeknek.

Jó tudni: hogy nem kizárólag a számlázóprogram készítője, hanem a fejlesztő cég átalakulása/megszűnése esetén jogutódja is nyilatkozhat a számlázóprogram jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelősségéről.

3. Tehát tévhit az, hogy az APEH (NAV) előírja a számlázó programok bevizsgálását, és erről bármilyen igazolást adna a program készítőjének vagy felhasználójának.

4. Adóhatósági ellenőrzéskor az adóhatóság kérheti a számlakibocsátótól az általa használt számlázó program jogszabályi megfelelőségi nyilatkozatát. Érdemes tehát még a számlázás megkezdése előtt kikérni a számlázó program készítőjétől a megfelelőségi nyilatkozatot, hogy egy esetleges  ellenőrzéskor be tudjuk azt mutatni az adóhatóság részére.

Billzone.eu számlázó program jogszabály-megfelelőségi nyilatkozata az adóhatóság részrére:

A hatályos jogszabály alapján a Billzone.eu a számlázó programjának megfelelőségi nyilatkozatát a Billzone.eu főoldal lap alján található  GYIK / Letölthető dokumentumok  menüpont alatt teszi nyilvánosan közre: Billzone.eu_Jogszabály_megfelelősségi_nyilatkozat.pdf néven.

A Billzone.eu Jogszabály megfelelőségi nyilatkozat dokumentumot hitelesítettük: digitális aláírásunkkal láttuk el, így felhasználóinknak egy esetleges ellenőrzés során az elektronikus, PDF formátumú dokumentumot kell bemutatniuk az adóhatóság részére.

Hivatkozás:
24/1995 (XI.22) PM rendelet
Kép: Pong / FreeDigitalPhotos.net 
This entry was posted in 8. Törvényi vonatkozások, GYIK, Magyar and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.