Eredeti helyett elég a számlamásolat is?

Eredeti számla
A nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 27-én hatályon kívül helyezte (4/2010. (VIII.13.) NGM) azt a 24/1995 (XI.22) PM rendeletet, amely szerint a számla eredeti és másolati példányát egyértelműen meg kell különböztetni.

Eddig a számlakiállító programnak biztosítania kellett, hogy az eredeti és a másolati példány egyértelműen megkülönböztethető legyen. Továbbá az eredeti példány csak egyszer nyomtatható legyen.

A rendelet hatályon kívül helyezése elviekben viszonylagos szabadságot enged az adózóknak a tekintetben, hogy az eredeti és a másolati példányt nem kell ezentúl megkülönböztetni. Továbbá a gyakorlat szülte érthető döntés volt az eredeti példány egyszeri nyomtathatóságára vonatkozó szabály megszüntetése, hiszen ez a rész technikailag amúgy is könnyen kijátszható volt és csak feleslegesen nehezítette a számlázó szoftver készítők életét.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a többi hatályos jogszabály továbbra is megköveteli a szigorú számadást, a számlapéldányok hiánytalan elszámolását. Javasolható módszer, hogy az egyes számlákon továbbra is tüntessük fel a példányszámokat.

Az persze jogos kérdés, hogyha valaki olyan számlázó programot használ, amely nem tünteti fel a példányszámokat (a jelenlegi rendeletnek köszönhetően), az hogyan tesz eleget a kibocsátott számlákra vonatkozó szigorú számadás, illetve a számlapéldányok hiánytalan elszámolására vonatkozó, továbbra is hatályos követelményeknek.

A Billzone.eu hogyan felel meg a jelenlegi jogszabályi előírásoknak?
A Billzone.eu azon funkciója, hogy az eredeti számlapéldány PDF-ben letölthető, megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, ugyanis most már nem kell a számlázó programnak biztosítania az egyszeri nyomtathatóságot. A szigorú számadást megkövetelő rendelkezéseknek pedig úgy tesz eleget a Billzone.eu, hogy továbbra is sorszámozza a számlapéldányokat.

Forrás: http://www.penzugyihirek.hu/adohirek/valtozas-a-szamlazasban/
Jogszabály mai napon hatályos állapota: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500024.PM
This entry was posted in 8. Törvényi vonatkozások, GYIK, Magyar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.